Inchi Kinesio Dotik | Koper

Kako kot “iceman” odpraviti strahove v sebi

Moj navdih je Luka Turk, slovenski »iceman«. Na kanalu YouTube so na voljo njegovi videi, ki samo ob gledanju poženejo kri po telesu.

Vsi si želimo biti polni energije, brez strahov. Videti le svetlobo na koncu tunela, čutiti naboj za doseganje ciljev. Poslužujemo pa se različnih tehnik za to, da bi se naš “svet” spremenil.

Dejstvo je, da tja, kamor usmerjamo misli, tja usmerjamo energijo. Če je to strah, sovraštvo, primanjkovanje nečesa in podobno, to hranimo in zato se nam to le še povečuje, namesto da bi bilo tega v življenju vedno manj.

Luka Turk pravi, da imamo v življenju dve drevesi. Drevo ljubezni, najbolj pozitivno čustvo v vas. Njegove stranske veje so svoboda, razumevanje, sožitje, zaupanje, iskrenost …, zato treba to drevo zelo negovati. Vsak dan! Večkrat na dan! Drugo drevo je drevo strahu, najmočnejše negativno čustvo, katerega stranske veje so zavist, razočaranje, jeza, sovraštvo, prezir, škodoželjnost….

Žal, nobenega drevesa ne moremo odžagati in živeti brez njega. Lahko pa naredimo, da enega bolj zalivamo kot drugega. Torej, mu posvečamo več pozornosti, to pa pomeni, da mu namenjamo več naše energije.

Veliko receptov je na voljo ali »zdravil« in vsak sam začuti svoj magični napoj. Telo nam pove, kaj je prava stvar za nas. Le naučiti se moramo prisluhniti svojemu telesu. Ena od tega magičnega napoja je tudi kopanje ali tuširanje z ledeno vodo. Ledena voda pomeni v tem blogu najbolj hladna voda, ki priteče iz vodovodnega sistema. Ta še zdaleč ni ledena.

Luka Turk pravi, da se vsi njegovi strahovi, neželena stanja izgubijo, ko skoči v (dobesedno) ledeno vodo. Kako ledena voda dela čudeže, lahko preizkusimo tudi sami. Če nam ta »modna muha« stopi v navado, lahko s tem:

  • okrepimo imunski sistem,
  • spodbudimo krvni obtok,
  • izboljšamo razpoloženje,
  • lajšamo stres,
  • menda hujšamo, ker telo sproži segrevanje telesa in troši naše zaloge, torej pospešujemo metabolizem.

Različni viri navajajo še podaljševanje življenjske dobe celic, zniževanje krvnega sladkorja, znižanje ravni in obsega depresije, okrevanje mišic po treningu in še kaj.

iceman blog

S svojo izkušnjo, ki jo izvajam že od pomladi letos, lahko potrdim, da sem se naučila iti iz cone udobja. Sprva je bilo težko, šok me je stresel, reakcija telesa je bila burna. Sedaj sem mentalno pripravljena na ledeno vodo oziroma brez nje ne morem več izstopiti iz tuša. Zaveš se, da je marsikaj v življenju težko narediti, da so ovire, hkrati pa veš, da se z voljo in odločitvijo vse da preskočiti. In za vsak majhen korak smo srečni in hvaležni. In tako pozitivno čustveno stanje odpira vrata do vseh naših ciljev in želja. Sposobni smo narediti meter, kilometer in miljo. Ko najdemo sebe v sebi in svoj notranji mir, smo sposobni narediti tudi dodatno miljo. In takrat se zgodi naš PREBOJ.

Mrzel, hladen tuš seveda sproži v telesu odziv nadledvične žleze, ki sprosti stresni hormon – kortizol. Vendar to je minimalna količina, ki deluje na telo zdravilno in ne tako kot vpliva na naše počutje kortizol, ki ga je v velikih količinah in več ur dnevno ali celo vsak dan. Z dnevnim ledenim tuširanjem naučimo um kako reagirati v stresnih situacijah. Kako pelješ telo po ovinkih, navzgor in navzdol in kako preskočiš ovire. Vse je možno! In zmoreš!

Nedvomno, ko zmočiš telo z ledeno vodo, povoziš svoj ego, svoje notranje strahove in glasove. Ali kot reče Luka Turk, utišaš svojega sodnika in žrtev v sebi. Prizemljimo se in se zavemo, da smo, tukaj in zdaj.

In ravno to, tukaj in zdaj, nas pelje na pot obilja, rasti, premagovanja strahu, obvladovanja stresa.

Zalivajmo naše drevo ljubezni. Poskusimo mu pomagati tudi s tem, da se zvečer ali še bolje zjutraj, po mlačni vodi oblijemo in uživamo v ledenem tušu. Že po nekajdnevnem ponavljanju vaje, boste čutili prve spremembe.

Lahko tudi sporočite, kako se vam je zdelo. 😉

Ksenija

inchi-icon-blog

1 thought on “Kako kot “iceman” odpraviti strahove v sebi”

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja