Inchi Kinesio Dotik | Koper

Kako naj popijem več vode? Tukaj je recept…

“Koliko vode popijete?”
“Hm, ne prav dosti…” ali pa “Ojej, nič! Sej vem, da bi moral!”

Ta dva odgovora in druge podobne slišim zelo pogosto. 🙂

Zakaj pa to sprašujem?
Zato, ker je to zelo pomembno pri odpravljanju težav, s katerimi pridete k meni. Pri vsakem posamezniku se pomanjkanje vode kaže kot drugačno stanje, vendar v večini so to glavoboli in utrujenost, zelo hitro pa zmanjšano pitje vode prepoznam tudi po manj napeti in zelo suhi koži – olje kar hitro posrka vase.

Vodo iz telesa izgubljamo cel čas, čez dan in tudi ponoči, zato je priporočljivo, da zjutraj popijemo kozarec vode, s katero nadomestimo izgubljeno vodo. Pitje tekočine je pomembno še posebej zdaj, ko prihajajo topli dnevi, saj bomo zaradi višjih temperatur izgubili veliko več vode preko kože z znojenjem (tudi več kot 1 liter na uro).

Zato jo je potrebno redno nadomeščati, saj v nasprotnem primeru tako ravnanje lahko vodi do akutne ali pa kronične dehidracije, ki nastane zaradi nezadostnega nadomeščanja. Zaradi pomanjkanja vode v telesu postane krvni obtok počasen in neučinkovit, kar prinese s seboj tudi glavobole, slabo koncentracijo in posledično manjšo učinkovitost. Poleg tega voda pomaga telesu pri odstranjevanju odpadnih snovi iz telesa, organom omogoči boljše delovanje, celicam in tkivom prinaša kisik in hrano, ščiti nas pred zaprtjem, poskrbi za lažje izgubljanje telesne teže in poskrbi za lepši videz kože.

Pravilo, ki ga poznam pravi: “Ko začutiš žejo, si že rahlo dehidriran.” Takrat že škoduješ svojemu telesu. Zato, je potrebno tekočino nadomeščati tudi že pred občutkom žeje. Vem, da je marsikomu to čudno, ampak tako je. Tega se je tudi zelo težko navaditi. Zato pa priporočam, da si kozarec ali steklenico z vodo nastaviš v vidno polje oziroma na doseg roke. Tako v službi, kot doma.

Če pa ti voda ne ustreza najbolj, si lahko narediš aromatično, sadno vodo, ki garantiram, da bo hitro zmanjkala.

To je recept za 1,5 litra vode:

  • Operi in očisti jagode in jih nareži na zelo tanke rezine.
  • Operi meto in jo vstavi skupaj z jagodami v vrč.
  • V vrč lahko dodaš še kakšno sadje, na primer 2 rezini melone, nekaj ingverja ali drugo sadje po želji.
  • Vrč napolni z vodo in pusti stati okoli 15 minut.

Ta-damm! Okusna sadna voda je pripravljena.

Zdaj pa nimaš več izgovorov. 🙂

Se vidiva,

Ines

inchi-icon-blog

VIRI:

(1) Človeško telo in voda. Najdeno na: https://www.nijz.si/sl/clovesko-telo-in-voda

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja