Inchi Kinesio Dotik | Koper

Cigareta, je to res najboljša izbira zame?

Včeraj smo beležili svetovni dan brez tobaka, dan, ki nudi priložnost za opustitev kajenja. Premik, preboj! Iz zapisov iz spleta ugotavljamo, da se na globalni ravni niža število kadilcev, nižje je tudi v Sloveniji, »le« še četrtina odraslih prebivalcev, pa tudi v mlajši starostni skupini se razširjenost kajenja zmanjšuje. Nacionalni inštitut za javno zdravje še navaja, da si želi kar dve tretjini odraslih kadilcev, opustiti kajenje.

Pohvalno. Namreč, ne gre zanemariti podatka, da vsako leto umre za posledicami kajenja več kot 3.000 prebivalcev. Kajenje ubije več ljudi kot prometne nesreče, alkohol, požari, uboji, samomori, droge in aids.

Imamo novo zakonodajo, vendar najnovejši ukrepi ščitijo predvsem nekadilce in mlade. Seveda obstajajo tudi programi za kadilce, ki se jim nudi pomoč, vendar je vprašanje, ali in kje pridejo te informacije do kadilcev?

Splošno znano je, da povzroča raka na pljučih. Manj znan nam je miokardni infarkt in kronična obstruktivna pljučna bolezen. Potem pa so še druge težave, ki lahko doletijo popolnoma vse naše organe.

 1. Nenadzorovana rast celic in razvoj malignih tumorjev (rak ust, grla, pljuč, prebavnega sistema, mehurja, ledvic, dojk, materničnega vratu).
 2. Zoženje krvnih žil, pospešen pretok krvi, povečan arterijski krvni tlak. Sledi vrsta bolezni na srcu in tudi možganske kapi. Ogljikov monoksid iz tobačnega dima poveča prepustnost sten krvnih žil, slednje pa prispevajo k razvoju bolezni srca in ožilja in posledično bolečinam v spodnjem delu nog.
 3. Ogljikov monoksid se veže 200-krat hitreje na hemoglobin kot kisik, kar posledično zmanjša oskrbo telesa s kisikom.
 4. V prebavnem sistemu povzroči kajenje spremembo na sluznici ustne votline, pomanjkanje apetita, zgago, kronično vnetje želodčne sluznice, razjede želodca in dvanajsternika.
 5. Vpliv na živčni sistem, ki se kaže kot tresenje, nespečnost, nemir, razdražljivost, zmanjšana koncentracija in delovna sposobnost, zmanjšan spomin.
 6. Vpliv na spolne organe; lahko vpliva na menstrualni cikel, spodbudi splav, sterilnost ali impotenco.
 7. Znižanje kalcija in fosforja v telesu, kar povzroči osteoporozo in s tem povečano tveganje za zlome, zmanjšan ali povečan mišični tonus in krčenje.

Nikakor pa ne smemo pozabiti ali spregledati tiste, ki se nahajajo v naši neposredni bližini. Pasivni kadilci, lahko so to tudi naši otroci, tudi obolevajo!

V primerjavi z nekadilci kajenje:

 • poveča tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap za 2-4 krat,
 • poveča tveganje za pljučni rak 23-krat za moške in 13-krat za ženske,
 • poveča tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni za 12-13-krat (npr. kronični bonhitis ali emfizem)
 • pri kadilcih, starih od 30 do 40 let, je petkrat večja verjetnost, da bodo doživeli srčni infarkt kot nekadilci iste starosti.
prenehaj-kaditi

Torej, ali že razmišljamo, da bi s kajenjem končali? Se bojite reakcije? Se bojite, da ne boste vztrajali? Imate druge zadržke. Nikar… Kjer je volja, je tudi moč. Ponujamo vam 7 korakov za dober štart pri odvajanju od kajenja:

1. KORAK: ZAKAJ?

Najti morate svoj smisel, namen. Ta bo tisti pravi magnet, ki vas bo držal na vaši poti odločitve. Težko dihate ali kašljate in je zdravje ta magnet? Si želite okusiti hrano brez primesi tobaka? Ali pa ste našli ljubezen svojega življenja in želite imeti svež zadah? Ste na rekreaciji ugotovili, da vam nagajajo pljuča ali srce, krvni tlak? Morda ste ugotovili, da lahko denar naložite v kaj lepšega kot je tobak? Morda (že) vidite spremembe v spolnosti, kar je lahko vpliv kajenja? Ali pa želite biti nekomu vzor? Ali pa ste se odločili posvetiti osebnostni rasti in želite dobiti naklonjenost sebe, družine, prijateljev? Enostavno potrebujete izziv in prenehanje kajenja je tisto, kar bo dvignilo vašo pozitivno samopodobo in ponos.

2. KORAK: AFIRMACIJA

Afirmacije so stavki, ki našemu podzavestnemu umu sporočajo, kaj je vaš namen. Reprogramirajo naš um in mu sporočajo, kako resni ste v svoji nameri. V hipnozi, ki jo dobite na naši spletni strani, so afirmacije že vključene. Ponujamo pa vam še nekaj afirmacij:- Odločil sem se, da opustim kajenje, ker hočem mojemu telesu najboljše.- Sem načelna oseba in zdravje je sedaj na prvem mestu.- Vsak dan sem v vsakem pogledu čedalje boljši.Afirmacijo ponavljajte ob vsaki preizkušnji in kadar se le spomnite nanjo.

3. KORAK: DOLOČITE DATUM PRENEHANJA KAJENJA

Kot vsak cilj, tudi opustitev kajenja rabi merljivost in dan, ko začnemo. In seznanite vse vaše sorodnike, prijatelje, sodelavce, da vas pri tej odločitvi podprejo.

4. KORAK: KLJUČNA JE PRIPRAVA

Tako fizična kot psihična. Telo bo izpostavljeno stresu, to je dejstvo. Nadomestite cigaret s kozarcem sveže vode. Privoščite si gibanje v naravi, sprehode, šport. Poskrbite za čimbolj zdravo prehrano, dosti sveže zelenjave, žive hrane, nepredelane. Privoščite si sveži korenček. Tuširajte se izmenično s toplo in hladno vodo, da bo pospešila pretok krvi po telesu. Za psihično pripravljenost in neomajnost vam priporočamo hipnozo. Seveda pa ta ni nujno potreba, če sta vaša volja in moč na 10 od 10. Zadostuje le globoka sprostitev, če se je naučite ali pa jo morda že znate. Ali pa dihajte umirjeno in opazujte vaš dih. Živite za vaš namen in kot smo že zapisali, ob vsaki preizkušnji si ponovite afirmacijo. Naj se v vaše življenje naseli optimizem, lep pogled na življenje. Verjetno vam bo ob kavi nekaj manjkalo. Najdite nekaj, kar bo zapolnilo vaše roke in zadovoljilo um. Svinčnik? Morda obesek, ki nosi globoko sporočilno vrednost? Izdelek vašega otroka?

5. KORAK: HVALEŽNOST, POHVALE IN IMETI SE RAD

Bodite hvaležni vsakokrat, ko vidite minimalni napredek. Popita kava brez cigareta…. Napredek bo z dneva v dan večji. In, pohvalite se, pogostokrat, čim večkrat na dan, ker vztrajate. Ne pozabite, da se morate imeti radi. Le vi ste taki na svetu, edini, unikatni. Zato si priznajte ljubezen do sebe. Vse se začenja pri vas.

6. KORAK: IZOGIBAJTE SE OSAMI

Najboljši recept so družina, sploh pa otroci, če jih imate. Čim več se družite z ljudmi, ki vas imajo radi, vas podpirajo in vam nudijo oporo. In z njimi vpeljite v življenje smeh, srečo, ljubezen. Več kot boste integrirali tega v svoje življenje, močnejša bosta volja in moč. Delite z njimi vaš uspeh in njihovo pohvalo sprejmite res kot pohvalo vam in vaši vztrajnosti.

7. KORAK: VIZUALIZIRAJTE

Velike sanje niso prepovedane. Dovolite si sanjati in v teh sanjah opazujte sebe, kako sijete od sreče, vaša koža je lepe, zdrave barve. Slišite, kako miren dih imate in kako vaše srce mirno deluje. Čutite vaš idealen krvni tlak, čutite srečo vsepovsod v telesu in ljubezen, ki jo oddajate in prejemate od svojih najdražjih. Vohate se, kako prijetno dišite, po vašem najljubšem parfumu brez primesi tobaka, vohate svež vonj v avtu? In okušate najljubšo hrano, desert, sladoled. V čistem okusu, tako kot mora biti.

Opustitev kajenja je mnogo težje kot začeti kaditi. Imeti treba voljo in trdno odločitev ZAKAJ in tudi ZA KOGA.

Za koga je zelo globoko vprašanje, saj marsikdo bi začel naštevati četico ljubljenih oseb, za katere bi opustil kajenje. Vendar pa, prizadevanje se res lahko nameni tem osebam, vedno pa vsak opusti kajenje ZASE.

Za vse, ki imate trdno voljo in željo opustiti kajenje, smo pripravili hipnozo, s katero lahko ob vsakodnevnem poslušanju opustite to nezdravo navado. Da bo učinek boljši pa vam nudimo pomoč. Coach v k katerem boste našli sebe v sebi in seveda trdno pot, ki vam bo pomagala najti želeno stanje.

Ksenija

inchi-icon-blog

VIRI:

(1) https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/pusenje-i-zdravlje/445

(2) https://www.nijz.si/sl/31-januar-dan-brez-cigarete-dan-brez-kajenja-naj-postane-zivljenje-brez-kajenja

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja