Inchi Kinesio Dotik | Koper

“Kaj je hidrolat sivke?”

V zadnjem času sem velikokrat dobila vprašanje: “Kaj je hidrolat in za kaj se ga uporablja?”

Ob besedi “sivka” dobimo v misli asociacije na velika sivkina polja, čebelice, vijolične grme in seveda občutke pomirjenosti, nežnosti, svežine, čistosti in lepote. Poleg vse lepote in krasnih občutij, sivko že od nekdaj uporabljamo v aromaterapiji, saj dviga razpoloženje, sprošča in deluje proti občutkom tesnobe, ter v kozmetiki, vendar jo za uporabo v te namene moramo destilirati in jo shraniti v steklenički.

Pri parni destilaciji cvetov sivke nastaneta dva produkta. Prvi produkt je eterično olje, ki je precej močno in koncentrirano ter vsestransko uporabno za osvežitev prostorov, oblek in drugega tekstila, proti insektom, glavobolu, za sprostitev in še veliko drugih možnosti. Nekaj od teh je zapisanih tudi v blogu 5 načinov uporabe eteričnega olja sivke. Drugi produkt je pa hidrolat, ki je bolj blag in nežen, ampak kljub temu zelo uporaben, saj vsebuje majhne učinkovine eteričnega olja.

hidrolat

Hidrolat (ali rožna voda) sivke ima značilen vonj sivke, ki pomirja, osvežuje in blagodejno vpliva na vse tipe kože. Hidrolati imajo podoben pH kot naša koža, zato se jih lahko uporablja tudi za redno nego kože.

Sivkin hidrolat kožo osveži, tonira in jo pripravi za nadaljnjo nego, npr. nanos vlažilne kreme. Je 100 % naraven (naravni procesi pridelave), 100 % čist (ne vsebuje konzervansov, alkohola ali emulgatorjev) in iz slovenske sivke (poreklo: Prade, Koper). Za uporabo hidrolata ni potrebno redčiti. Pravzaprav ga lahko uporabljamo vsi in vsak dan (vseeno se svetuje kožni test).

Je pravi balzam za kožo in je kot tonik za obraz primeren za vse vrste kože, tudi aknasto. Poškodovano kožo čisti, regenerira in pomiri. Zjutraj je nega obraza s tonikom prijetna osvežitev in priprava na dan, zvečer pa izjemna sprostitev in lep uvod v trden spanec. Dobrodošel je tudi pred in po britju, saj prepreči vnetja in pomiri razdraženo kožo.

Zaradi blagodejnega vpliva je primeren tudi za otroško kožo. Bodisi za čiščenje ran, praskic, boljši spanec ali nego vnete dojenčkove ritke. S hidrolatom se lahko navlaži robček in obriše razdražene predele kože.

Prihaja poletje in z njim močno sonce. Kdaj pa kdaj se zgodi, da nas ti sončni žarki tudi opečejo ali pa piknejo kakšne majhne žuželke. Pike in opekline lahko ublažimo prav s hidrolatom tako, da ga razpršimo po poškodovanih predelih kože.

Je tudi odlično sredstvo, ki ščiti naše hišne ljubljenčke pred klopi, ušmi in žuželkami. Je 100 % naraven repelent. Na srečo te majhne, neprijetne živalce vonja sivke ne prenesejo, zato bežijo pred našimi kužki in mačkami.

Ti je “BzzZzzzZ” okoli ušes v poletnem času znan? Z redno večerno nego kože s hidrolatom sivke, si zagotovim tudi miren spanec, saj sivkin vonj deluje zelo dobro proti komarjem.

hidrolat2

Hidrolat sivke je odlična dišava tudi za lase, telo namesto parfuma, prostor ali pa posteljnino. Lahko ga dodaš tudi v likalnik namesto destilirane vode in dišalo bo tudi perilo.Možnosti uporabe je še in še, saj je izjemno vsestranski produkt. Le dovolj kreativen moraš biti. 🙂

Naš hidrolat sivke je polnjen v steklenih stekleničkah s pršilko, zato je njegova uporaba zelo enostavna. Samo razpršiš po želeni površini in že deluje. Mene njegova uporaba navdušuje, zato ima svoj prostor na polički v kopalnici. Predvsem ga uporabljam kot naravni tonik za obraz, ampak se hitro zatečem k njegovi uporabi za pomiritev in razkuževanje prask, v boju proti komarjem, razdraženi koži in še kaj drugega.

Upam, da sem ti vsaj približno ustvarila eno predstavo o hidrolatu in za kaj ga lahko naslednjič še uporabiš.

Do takrat pa se lepo imej.

Se vidiva,

Ines

inchi-icon-blog

1 thought on ““Kaj je hidrolat sivke?””

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja