Inchi Kinesio Dotik | Koper

5 načinov uporabe eteričnega olja sivke

Sivkina eterična olja, pridobljena z destilacijo različnih vrst sivke, so najpogosteje uporabljena olja v kozmetične in terapevtske namene.

Eterično olje sivke velja za sprostitveno, pomirjevalno, antibakterijsko, proti-glivično, antidepresivno olje in učinkovito pri pikih in opeklinah. Zelo pogosto se uporablja za aromaterapijo, masažo, pri različnih gospodinjskih opravilih, vse več pa je dokazov, da pomaga pri različnih nevroloških motnjah, kot so na primer anksioznost, depresija, motnje razpoloženja, razdražljivost, epilepsija, napadi migrene in celo demenca. (1, 2)

Naša sivka raste v Pradah, konec poletja jo obiramo ročno in še svežo destiliramo v Zeliščnem raju v Truškah. Tako nastane naš glavni produkt sivke, 100 % naravno, nerazredčeno eterično olje. Kot stranski produkt nastane tudi sivkin hidrolat, ki je prav tako izjemno uporaben. Ampak kakšna beseda več o njem kdaj drugič.

V nadaljevanju predstavljam mojih 5 načinov uporabe sivkinega eteričnega olja v vsakdanjem življenju.

Način #1: OSVEŽILEC ZRAKA

Tisti, ki ste me že kdaj obiskali v studiu v Kopru, ste ob prihodu v prostor zavohali nežen in sproščujoč vonj sivke. To je vonj našega eteričnega olja, ki nad svečko počasi izhlapeva v prostor ter ga nadišavi. Zaradi svojih protivirusnih, antibakterijskih in antiseptičnih lastnosti, uniči tudi bakterije v zraku in ustvari prijetno harmonijo. Na enak način lahko eterično olje uporabiš v difuzorju ali pa s par kapljicami na mokri brisači, ki jo položiš na radiator.

etericno-olje-blog

Način #2: SPROŠČUJOČA KOPEL

Eterično olje sivke pomirja, odpravlja stres, nemir in zaskrbljenost ter pomirja kožo. Prav tako zmanjšuje različne bolečine, zato je odličen dodatek v vroči kopeli. Ko si vzamem čas zase, si napolnim kad s prijetno, toplo vodo, nasujem približno skodelico soli (prav tako lajša bolečine), dodam nekaj kapljic sivkinega olja in se prepustim popolni sprostitvi. Enak sistem lahko uporabiš tudi pri namakanju stopal.

Način #3: MIREN SPANEC

Miren spanec in sivka? Definitivno – pomaga pri nespečnosti in izboljša kakovost spanja!Možnosti je več. Pred spanjem lahko par krat povohaš direktno stekleničko eteričnega olja, v pršilki zmešaš par kapljic olja z vodo in pošpricaš po posteljnini, položiš robček s par kapljicami olja na nočno omarico… in mirno zaspiš.

Način #4: PRALNI STROJ

Namesto mehčalca uporabim alkoholni kis, ki naredi perilo izjemno mehko, poleg tega je še poceni, zdravo in ekološko. Nič bat, perilo nima nobenega vonja po kisu. Če pa dodaš nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja zelo lepo zadiši po svežini.

Način #5: LIKALNIK

Tudi likaš lahko z vonjem sivke. V vodo v likalniku kapni eno do dve kapljici eteričnega olja in zlikaj perilo. Že samo likanje ob vonju sivke bo kot prijetna meditacija, poleg tega se bo vonj na perilu obdržal kar nekaj časa.

Poleg naštetih načinov uporabe, ga včasih uporabim, ko pokuka kakšen mozoljček, saj deluje antibakterijsko in pomirjevalno na kožo. Pomiri tudi manjše odrgnine in praskice, veliko ljudi ga uporablja tudi pri prehladu, kašlju, glavobolu, bolečinah v mišicah, krčih in prebavnih motnjah ali ob bolečinah pri menstruaciji. Pred tem moraš obvezno preveriti, koliko je tvoja koža občutljiva na eterično olje in ga po potrebi zredčiti z baznim oljem, kot na primer mandljevo, olivno, sezamovo olje… ter ga vmasirati v želeni predel telesa.

Poznaš še kakšen drugi način uporabe eteričnega olja, ki je zelo uporaben? Meniš, da si iz zapisanih nasvetov želiš tudi ti eno stekleničko?

V kolikor si želiš stekleničko eteričnega olja sivke, ki je popolnoma naravno in pridelano v okolici Kopra, jo lahko kupiš tudi pri meni.

Se vidiva,

Ines

inchi-icon-blog

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja